sunnuntai 12. elokuuta 2012

Vintage-herkkuja

Monissa blogeissa opastetaan eksoottisten ruokien tai vähintäänkin ranskalaisen keittön saloihin. Täällä Tildan maatiaiskeittiössä mennään sen sijaan kotoperäisellä mummolalinjalla, sillä eilen mieleni alkoi tehdä vanhan kansan kaalikääryleitä. Sellaisia kannattaakin tehdä just nyt, kun maukasta varhaiskaalia on saatavana kaupoista. Tässäpä teille Tildan ohja, joka on yhdistelmä elokuun Yhteishyvän ja Kiireisen kokkaajan keittokirjan resepteistä:

15 - 20 kappaletta
1 iso keräkaali (tai kaksi pientä)
vettä
2 tl suolaa

Täyte
400 g naudanjauhelihaa
0,5 dl ohrasuurimoita (tai puuroriisiä)
1 kpl sipuli
10 g margariinia
1 kananmuna
1 dl kermamaitoa
n. 1/2  rkl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippuria

Pinnalle
10 g margariinia
0,5 dl siirappia


Koverra kaalin kovaa kantaa pois veitsellä. Keitä kaalia isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä viitisentoista minuuttia. Irrota lehtiä sitä mukaan kun ne alkavat kypsyä.

Valuta lehdet ja ohenna niiden lehtiruotia. Voit silputa pieniä sisälehtiä täytteeseen. Keitä riisiä tai ohraa kaalin keitinliemessä 15 minuuttia ja valuta.  

Valmista täyte. Sekoita jauheliha, riisi, muna, silputtu sipuli ja muut aineet.  Kääri lehdet paketiksi.

Lado kääryleet voideltuun uunivuokaan vieri viereen saumakohta alaspäin.  Valele päälle siirappia ja margariininokareet. Paista ensin 200 asteessa, kunnes pinta ruskistuu. Vähennä lämpöä 150 asteeseen ja hauduta kypsiksi. Valele kypsymisen aikana kääryleistä irtoavalla nesteellä.

Kaalikääryleiden höysteeksi sopivat erinomaisesti perinteiset hölskytyskurkut. Niissäkin on lapsuuden maku - niin äitini kuin isoäitini tarjoilivat niitä ruuan lisukkeena. Omat hölskytyskurkkuni jäivät hieman olmin värisiksi, koska unohdin tillit kauppaan, mutta näin avomaakurkkukauden aikana on parempi muistuttaa teitä tästä maukkaasta herkusta jo ennen kuin seuraavan kerran muistan kotiuttaa ne tillit ;) Eli ohje on maailman yksinkertaisin:

Hölskytyskurkut:

3 (n. 300 g)avomaakurkkua
nipputilliä
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
3 rkl väkiviinaetikkaa
Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet kerroksittain kulhoon hienonnetun tillin, sokerin ja suolan kanssa. Kaada etikka kurkkuviipaleiden joukkoon.
Pane kulhon kanneksi sopivan kokoinen lautanen ja ravistele salaattia voimakkaasti, jotta se mehustuu.
Anna maustua viileässä ennen tarjoilua. Hienonna vielä päälle runsaasti tilliä.
Hölskytyskurkkujen ohje ja kuva on  Pirkan sivuilta, mutta avomaakurkuille muunnettuna.

Maukkaita mummoilu-/retrokokkailuja vain kaikille :)

4 kommenttia:

Reetta kirjoitti...

Kaalia ei tarvitse keittää, kun laittaa kokonaisen kaalin pakastimeen, antaa olla siellä pari päivää että on varmasti kokonaan jäässä. Sitten kun kaalin ottaa pois pakastimesta ja antaa sulaa niin lehdet irtoavat kuin itsestään :)

Vinkki, joka on kulkenut meiän suvussa pitkään :)

Turun Tilda kirjoitti...

Reetta: Kiitti vinkistä - niitä tämä poropeukalo ottaa mielihyvin vastaan varsinkin ruuanlaittoon liittyen :)

Anonyymi kirjoitti...

Hölskykurkku on kyllä jotain aivan parasta. <3 Itse inhosin kaalikääryleitä niin yli kaiken, että välttelin niiden syömistä yli 20 vuotta, kunnes viime syksynä meidän keittiömestariystävämme maistatti mulla kaalikääryleitä ja nehän oli siis HYVIÄ!! :D Siltikään en kyllä edelleenkään uskalla syödä muuta kuin hänen tekemiään kääryleitä, mutta niitä sitten sitäkin suuremmalla halulla. ;)

tee kirjoitti...

Tämän voisi pistää kyllä itsekkin kokeiluun. Itsellä on kanssa ollut kaalikääryleet aina vähän niin ja näin, mutta viime vuosina niistä on oppinut jo nauttimaan. :)